כותב:
קטגוריה: אימון אישי
הסובלים מפחד גבהים? יש לכם בעיות לטוס בשמים, את המאמר הזה את חייבם לקרוא!
הפחד לעמוד או אף להימצא במקום גבוה, חשש נפילה. אין מדובר בפחד מפני טיפוס על פיגום לגובה שש קומות, או בכניסה לבית בקומה השנייה דרך המרפסת הכביסה בעזרת סולם רעוע, אלא אף עמידה במקום בטוח ויציב, אבל כזה שנמצא גבוה.
החרדה הזאת מתבטאת בפחד מפני עמידה על כיסא או עלייה על סולם – אפילו בן שלושה שלבים, מלהישען על אדן החלון או אפילו רק להתקרב לחלון ולהביט החוצה בקומה גבוהה וכדומה. הסובלים מן הפוביה הזו, לא רק שיתרחקו ממקומות גבוהים, אלא ייתקפו בחרדה כאשר יראו אחרים ש"אינם נזהרים" ונשענים על אדן החלון או יוצאים למרפסת בקומה גבוה. יש מהם שיימנעו מלנסוע על גשר או אף בכביש ליד מדרון תלול, לא יעזו להביט מחלון המטוס בכלל, וכיוצא בזה.

יש שמצליחים לחיות טוב ולהסתדר יחסית עם פוביות כאלה, מאחר שלא תמיד נדרשים להתעמת עם הדברים האלה, אבל יש גם מקרים יוצאי דופן.
לא בכל הפחדים אפשר לטפל במידה שווה, שהרי בפחד מכניסה למרפסת אפשר לטפל באמצעות חשפיה הדרגתית, אבל בפוביה מפני טיסה, שהיא למעשה חרדה מפני הימצאות במקום לא יציב, ובלא שתהיה קרקע בטוחה מתחת הרגליים, קשה יותר לטפל, כי הרי אי אפשר לטוס בכל יום לשם תרגיל. במקרים כאלה, שבהם התרגול המעשי אינו אפשרי ולכן קשה לעבוד בהדרגתיות, יש תועלת מרובה לשימוש בדמיון מודרך, כלומר לדמיין איך עולים למטוס ונתקפים בחרדה, ולהיווכח שבכל זאת שום דבר אינו קורה ושהפחדן מסוגל להתרגל למצב ה"בלתי בטוח" ולהתגבר על הפחד. רבים נעזרו בשיטה זו והצליחו להתגבר על פחדים ופוביות שונות שמהם סבלו. דמיון מודרך יכול להועיל מאוד גם במקרים של פחד מביקור אצל רופא (מחשש שיציע זריקה למשל) מפני בדיקות דם, טיפולי שיניים וכדומה.

מאחר שהזכרנו את פחד הגבהים בטיסה, מן הראוי להזכיר שלמעשה, יש רבים שמרגישים חרדה, ברמה כלשהי, בעת שהם עולים למטוס כדי לטוס. יש שמרגישים את החרדה רק בעת ההמראה או הנחיתה, ויש שמרגישים את החרדה אף במהלך הטיסה. בכל מקרה, בלי ספק מומלץ להיזהר מפני החלטה שלא לטוס בגלל הפחד, מאחר שאם דוחים טיסה פעם או פעמיים, עלולים להגיע בקלות למצב שבשום פנים ואופן לא יצליחו לגייס את האומץ לטוס שוב.

אגב, כמו כל שאר הפחדים, גם הפחד מטיסה עשוי להתפתח על רקעים שונים ומגוונים, וכדי לטפל בו בצורה נכונה, תמיד חשוב לברר מה עומד מאחורי הפחד, כלומר על אילו הנחות החששות מבוססים ואילו תסריטים שהפחדן כותב בדמיונו מעוררים בו את החרדה.
הפחד מטיסה יכול להיות קשור לפחד גבהים (להיות תלויים 'בין שמים לארץ' בלי לעמוד על קרקע יציבה) לקלאוסטרופוביה (פחד ממקומות סגורים) לאגורפוביה (פחד ממקומות שבם יש ציבור אנשים, והחשש הוא מפני התקף פאניקה וחוסר יכולת לברוח מהמקום), פוביה מחיידקים (של אנשים רבים השוהים זמן רב במקום סגור ולא מאוורר) או הידבקות במחלות עקב כך, פחד מחטיפה או מפעולת טרור במטוס, ועוד... תמיד נחוץ תחילה לבדוק על מה הפוביה מבוססת ולטפל בצורה שכלית במה שקשור לכך, ורק לאחר מכן אפשר לטפל בחשיפה הדרגתית.

אהבתם? תנסו גם את אלו

תכנים אחרונים מאת הרב אהרן פרידמן